Historie gebouw

De Clemenskerk of
Oude Kerk Charlois.

De Oude Kerk van Charlois heeft een rijke historie. In deze rondleiding geven wij u graag een korte indruk hiervan. Maar beelden zeggen natuurlijk meer dan duizend woorden, dus ook een verzameling foto’s ontbreekt niet.

Geschiedenis

Anders dan de datering van de Oude Kerk van Charlois doet vermoeden, bestaat het bouwwerk al sinds circa 1467. De kerk is gewijd aan de heilige Clemens, een van de zogenaamde ‘apostolische vaders’. Aangezien de kerk is gebouwd in een van het water afgenomen stuk grond is deze keuze niet vreemd; Clemens is met een anker om zijn hals in zee geworpen. Door de gebeden van zijn volgelingen week de zee drie mijlen, om op de plaats waar Clemens was verdronken een op een tempel gelijkende woning bloot te geven, met daarin een sarcofaag met het lichaam van de heilige.

In 1660 is de toren van de kerk vervangen. Uit deze periode stamt dan ook de inscriptie “Doe men 1660 heeft geschreven en geseyt, heeft François van Diest den eersten steen geleyt”. In de periode hierop volgend is de kerk echter in verval geraakt, terwijl het aantal geloofslieden wel toenam. Dit deed besluiten tot een grootschalige verbouwing van de kerk, waarbij het aantal zitplaatsen werd vergroot van 600 naar circa 1225. De inwijding van de vernieuwde Oude Kerk vond plaats op 19 april 1868.

Nadat in de periode 1956-1962 de kerk opnieuw gerestaureerd werd, is in 2006-2007 het religieuze bouwwerk compleet opnieuw ingericht en is daarmee klaargestoomd voor de toekomst als schitterende parel in groeibriljant Charlois.

Bovenstaande is natuurlijk slechts een tipje van de sluier van de geschiedenis van de Oude Kerk Charlois. Een diepgaander artikel kunt u hier downloaden.

Contact

Contact info

(010) 429 13 43
Charloisse Kerksingel 35
3082 DA Rotterdam (Charlois)

Verhuurcoördinator

Diensten

De aanvangstijd van onze diensten is iedere zondag om 10.00 uur.

Evenementen kalender